[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Alkohole: R-OH [nie ulegają dysocjacji, odczyn obojętny]Alkohole: R-OH [nie ulegają dysocjacji, odczyn obojętny]-uwodnienie alkenów-działanie silnych zasad na halogenoalkany [w H2O]-fermentacja alkoholowa cukrów + drożdże> CH3-CH2-CH2-CH2-OH 1-butanolAldehydy: R-CHO [obojętne, nie dysocjują]-CnH2n+1CHO-próba Tollensa HC=O_H + Ag2O → 2Ag + HC=O_OH-próbaTromeraH3C=O_H+2Cu(OH)2→Cu2O+HC=O_OH+H2O-katalityczne uwodnienie alkinów>CH3-C=O_H etanalKw.karboksylowe R-COOH-próba Tollensa i Tromera-katalityczne uwodnienie odpowiednich węglowodorów>CH3-C=O_OH [CH3COOH] kw.etanowy [octowy]Mydla: C17H35COOH + NaOH → C17H35COONa + H2OStearynian sodu [mydlo sodowe]-odczyn zasadowyEstry: R1-C=O_O-R2-kw.karboksylowe [R1] + alkohole [R2]→ estry + woda>CH3-C=O_O-CH2-CH3Aminy: R-NH2 [reaguja z kwasami, ograniczne zasady]-reakcja amoniaku z halogenoalkanamiCH3-Cl + NH3 → CH3-NH2 + HClmetyloamina
[ Pobierz całość w formacie PDF ]