[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Taka koniecznośćwynika z faktu, że wszystkie produkty są bardziej yin lub bardziej yang.Inaczej mówiąc bardziejkwasowe lub bardziej zasadowe.Yin ma charakter kwasowy, a yang zasadowy.Długoletnie, wnikliwe badania wykazały, że najlepsza dieta jest w 80% zasadowa a w 20%kwasowa.Jak z tego wynika na naszym stole powinny zdecydowanie przeważać produktyzasadowe.Kwasotwórcze mięso46W ustroju człowieka ustawicznie przebiega skomplikowany proces biologiczno-chemiczny,który dla prawidłowego tj.niezakłóconego funkcjonowania wymaga środowiska obojętnego lublekko zasadowego.Tymczasem mięso czerwone i wieprzowina znajdują się na czele listy potrawkwasotwórczych.Ale nie tylko bo również na czele listy określającej stopień stężenia w produkciepestycydów.Na 300 stopniowej skali mięso wykazuje aż 281 punktów, podczas gdy owoce 27 azboża zaledwie 8.Walka konkurencyjna zmusza hodowców do stosowania takich odżywek, które gwarantująszybki przyrost masy mięsnej.Do tego celu powszechnie używa się antybiotyków, roztworówzawierających arszenik i hormony.Ma to fatalny wpływ na zdrowie ludzi, którzy spożywając mięsouodporniają się na działanie penicyliny i tetracykliny.Głównym składnikiem odżywczym mięsa jest białko obejmujące przeciętnie 15-20% masy.To samo białko pochodzenia zwierzęcego można uzyskać z mleka np.100 g surowego mięsazawiera mniej więcej tyle białka co 2 jajka lub 1/2 litra mleka.yródłem białka są również warzywastrączkowe takie jak fasola, groch, bób a także soja.Niektórzy dietetycy uważają jednak, że pomimo tylu wad, w niektórych przypadkach mięsopowinno być spożywane.Dotyczy to głównie dzieci i dorastającej młodzieży, ponieważ przezspożywanie mięsa wzmacniają organizm, ułatwiają rozwój kory mózgowej a także zabezpieczająpotrzeby organizmu w witaminę B12.Jest to jedyna witamina, której nie ma w roślinach anajobficiej występuje w wątrobie i wołowych nerkach.Inaczej ma się sprawa ze zdrowymidorosłymi osobami, dla których ta witamina w wystarczającej ilości znajduje się w nabiale, mleku,jajach, serach fermentowanych i drożdżach.Spożywać białko, ale jakie?Białko stanowi długi łańcuch cząstek złożonych z elementów zwanych aminokwasami.Istnieją 22 rodzaje aminokwasów.Większość z nich jest asymilowana przez człowieka.Przezłączenie w odpowiedni sposób produktów roślinnych i nabiału otrzymuje się pożywienie, które podwzględem zawartości białka jest nieodróżnialne od diety mięsnej.Często są to tradycyjne narodowepotrawy.I tak w Ameryce Południowej fasolę spożywa się ze zbożem lub ryżem, w Indiachsoczewicę z ryżem, w Japonii ryż z soją i przetworami z soi, na Bliskim Wschodzie soczewicę i ryżuzupełnia się jogurtem, a w naszym kraju powszechnie spożywano kaszę z mlekiem.Zaleca się więc łączyć:produkty zbożowe z mlekiem i nabiałemstrączkowe ze zbożowymistrączkowe z ryżemstrączkowe z nabiałemKiełkiW okresie kiedy nie ma dużego wyboru jarzyn i owoców dobrze jest uzupełnić dietękiełkami.Można nimi posypywać kanapki, dodawać do surówek, sałatek, past twarogowych,duszonych warzyw (tuż przed zakończeniem gotowania), lub też przyrządzić z nich potrawy.Kiełkować można ziarna wszystkich rodzajów zbóż, nasiona roślin strączkowych i warzyw (opróczpomidorów).Kiełki powinno się przechowywać w zamkniętym szklanym słoiku lub wplastykowym pojemniku w chłodnym miejscu, najlepiej w najniższej części lodówki, gdzie niektóregatunki rosną nawet po ochłodzeniu.Przed schowaniem trzeba je odsączyć.Nasiona przeznaczone do kiełkowania trzeba umyć, włożyć do słoika i zalać letniąwodą.Jeden kubek nasion zalewamy czterema kubkami wody i zostawiamy na noc.Ranoodcedzamy.Następnego dnia zakrywamy otwór słoika gazą i obwiązujemy gumką lekarską.47Nie zalewamy wodą siemienia lnianego ponieważ się rozkleja.Nasiona przepłukujemy dwado czterech razy dziennie zależnie od rodzaju nasion i temperatury otoczenia.Słoik wstawiamy domiski otworem w dół, lekko przechylamy dla umożliwienia cyrkulacji powietrza i odsączenia sięwody.Najlepiej jest wstawić słoik do spiżarki lub szafki aby zapewnić ciemność i równomiernątemperaturę.Jeżeli pozostawiamy na świetle należy przykryć papierem lub ściereczką.Wyjątkiemmoże być lucerna, która powinna się zazielenić wystawiamy ją więc jeszcze na działanie światła.Lucerna jest królową kiełków.Jest zródłem wielu witamin i minerałów, zawiera aż 35%białka.Do spożycia nadaje się po 24 godzinach, gdy kiełki mają 3 mm, lub po 3 do 5 dniach, kiedykiełki osiągną 3 do 5 cm i mają zielone listki.Z jednego kubka pszenicy otrzymujemy trzy do czterech kubków kiełków.Do jedzenianadaje się po 3-4 dniach, gdy korzonek osiągnie długość około 1,2 cmDieta wysokobłonnikowaDieta wysokobłonnikowa zakłada spożywanie dużej ilości warzyw i owoców orazpokarmów sporządzonych z nie rafinowanego zboża.Współczesny człowiek przyjmuje na ogółwęglowodany w zbyt oczyszczonej postaci, gdyż w trakcie zmechanizowanego przemiału mąki ikaszy odpada większa ilość włókien roślinnych czyli właśnie błonnika.Dieta wysokobłonnikowa ułatwia wydalanie cholesterolu z organizmu, zapobiega zatemchorobom układu krwionośnego, zawałom, miażdżycy.Przyspiesza przepływ pokarmów przezjelita, nie dopuszcza do ich zastoju czy zaparcia, które sprzyja powstawaniu owrzodzenia czystanów przed rakowych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]