[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kombucha oczyszcza także nerki, poprawia samopoczucie dzięki przypływowienergii, przyspiesza trawienie, upiększa cerę.Chociaż skutki zażywania herbatki z kombuchymogą być różne u różnych osób, to wielu pacjentów zażywających ten środek donosi opoprawie stanu zdrowia w tak różnych dolegliwościach, jak: łuszczyca, chroniczne zaparcia,przemęczenie, zaburzenia czynności tarczycy, wypadanie włosów i łamliwość paznokci.Ekstrakty w kroplach i gotowa herbata z kombuchy dostępne są w sklepach ze zdrowążywnością.Uwaga: Cukrzycy nie powinni zażywać kombuchy.KONWALIA (CONVALLARIA MAIALIS)Bylina rosnąca dziko w Europie i Ameryce Północnej w wilgotnych, ocienionych miejscach;jest też popularną rośliną ogrodową.Działa rozkurczowo i moczopęd-nie, ale przedewszystkim wzmacnia pracę serca.W większych dawkach działa prze-czyszcząjąco.Dostępnaw sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach zielarskich.Uwaga: Konwalia może być zażywana tylko pod kontrolą lekarza.Zawiera gliko-zydy, którew zbyt dużych dawkach mogą zaburzać rytm serca i powodować rozstrój żołądka.KOPER (ANETHUM GRAVEOLENS)Silnie pachnące zioło powszechnie uprawiane i używane w kuchni i medycynie.Młode liściedodane do sałatek i zup wzbogacają ich smak i właściwości odżywcze, z nasion przyrządzasię napar.Herbatka z kopru likwiduje wzdęcia, poprawia trawienie i apetyt, pomaga też przybólach żołądka.Powszechnie dostępny.KOPER WAOSKI (FOENICULUM VULGARE)Bylina, pochodząca z krajów śródziemnomorskich, a obecnie powszechnie uprawiana wEuropie i Ameryce Północnej.Napary z nasion i korzeni likwidują wzdęcia, poprawiają72trawienie, obniżają apetyt i dzięki temu działają odchudzające.Koper włoski działa teżłagodząco na kolki i wrzody żołądka.Nasiona i liście nadają smak daniom rybnym, a pędy sąwarzywem.Dostępny w sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością - świeży, w postaci syropu iherbatki.KOSACIEC (IRIS VERSICOLOR)Nazywany też irysem, a czasem lilią, jest byliną pochodzącą z amerykańskich bagien imoczarów, obecnie uprawianą w ogrodach.Napary z korzenia są moczopędne, używa się teżich jako środka ogólnie wzmacniającego, oczyszczającego krew, przeciw pasożytomprzewodu pokarmowego i w infekcjach pochwy.Właściwości moczopędne wykorzystywanotradycyjnie do leczenia obrzęków.Zaleca się stosowanie go także w migrenach wywołanychzaburzeniami żołądkowymi.Dostępny w większych sklepach zielarskich.KOZIERADKA (TRIGONELLA FOENUMGRAECUM)Roślina jednoroczna, zwana też koniczyną grecką, jest jednym z najdawniej znanych ziół.Nasiona są przyprawą i środkiem ułatwiającym pozbycie się kataru z nosa.Od dawna uważasię, że herbatka z kozieradki powoduje obfitsze wydzielanie mleka przez matki karmiącepiersią.Obniża stężenie cukru we krwi: w medycynie ludowej Jemenu jest lekiem nacukrzycę - chorzy piją co rano szklankę wody, w której przez noc moczyły się nasionakozieradki.Nasiona są dostępne w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością, aptekach.KOZAEK (YALERIANA OFFICINALIS)Nazwany też niekiedy Waleriana jest dziko rosnącą rośliną o pachnących kwiatach, uprawianąze względu na korzenie i olejek eteryczny.Nalewka na olejku jest znanym środkiem o silnymdziałaniu uspokajającym (likwiduje pobudzenie, wycisza nerwowość, zmniejsza palpitacjeserca, spazmy i napady padaczki).Jest też wspaniałym środkiem o działaniu nasennym iprzeciwbólowym.Tradycyjnie zażywano jej, by zapobiec omdleniom.Pomaga również wleczeniu wrzodów przewodu pokarmowego i zmniejsza głód nikotynowy.Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i w sklepach zielarskich.Wchodzi wskład wielu mieszanek ziołowych.Uwaga: Herbatki z kozika należy używać tylko, jeśli zaleci ją lekarz.Zbyt długie73przyjmowanie kozika powoduje depresję.KREATYNAPreparat uzupełniający dietę, który ostatnio budzi ogromne zainteresowanie, gdyż okazało się,że zwiększa możliwości sportowców.Po raz pierwszy stwierdzono to u zawodnikówbrytyjskich, którzy zdobyli złoty medal na Igrzyskach Olimpijskich w Barcelonie w 1992roku.Wkrótce potem kreatynę zaczęli stosować sportowcy USA i od tego czasu stała się onapreparatem powszechnie używanym w sportowym świecie.Kreatyna nie jest steroidem ani narkotykiem.Jest substancją naturalną, synte-zowaną worganizmie z trzech aminokwasów: argininy, metioniny i glicyny.Gromadzi się głównie wmięśniach szkieletowych jako fosfokreatyna, będąc łatwo dostępnym magazynem energii.Kreatynajest częścią tego systemu, który dostarcza natychmiastowej energii, a jej preparatypozwalają tę energię wyzwolić.Kreatyna wpływa na zwiększenie masy mięśni, co jest ważnedla osób dbających o budowę ciała; zwiększa także wytrzymałość i siłę, przyspiesza proceszdrowienia, umożliwiając nowe osiągnięcia.Najbogatszym zródłem kreatyny jest mięso, szczególnie wołowe, którego l kg zawiera około4 g substancji.Zawierają ją także ryby.W zwykłej sytuacji organizm syntezuje około dwugramów kreatyny dziennie, a kolejne dwa gramy pobiera z pokarmem.W celu poprawieniawyników sportowych przyjmuje się zazwyczaj pięć gramów l do 4 razy dziennie, wzależności od tego, czy chodzi o zwiększenie zawartości kreatyniny w mięśniach, czy teżutrzymanie dotychczasowego ich stanu.Wchłanianie kreatyny znacznie się zwiększa, jeśliprzyjmuje sieją wraz z pokarmem zawierającym węglowodany uwalniające insulinę, np.zsokiem z winogron.Wegetarianie dostarczają organizmowi niewiele tej substancji.KROKOSZ (CARTHAMUS TINCTORIUS)Jednoroczna roślina uprawiana w Stanach Zjednoczonych i w Europie.Herbatka z kwiatówdziała moczopędnie i napotnie.Ze wszystkich tłuszczów używanych w kuchni olej zkrokoszajest najbogatszy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.Ich zawartość sięga 79%.Są to między innymi niezbędne dla organizmu kwas linolowy i linolenowy, obniżającepoziom cholesterolu i zapobiegające atakom serca i zawałom.Te niezwykłe właściwościodżywcze ma tylko świeży olej.Niestety, im wyższa zawartość kwasów nienasyconych, tymbardziej olej podatnyjest na utlenianie ijeł-czenie.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są wzjełczałym oleju przekształcane w substancje drażniące.Powszechnie dostępny.74KROKUS - PATRZ SZAFRANKRWAWNIK (ACHILLEA MILLEFOLIUM)Roślina pospolita rosnąca na przydrożach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]