[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.1.Pomiar czasu t1opadania kulki szklanej w cieczy wiskozymetru oraz czasu t2 po odwróceniu wiskozymetru o 180.t1=(210,00,2)st2=(205,00,2)stsr=(207,50,2)s2.Wyznaczenie lepkości cieczy.K = 0,7941 10 -3k=(2,410,01) g/cm3c=(1,2350,005)g/cm3= K (k -c)t = 0,7941 (2,41-1,235)207,5=193,65.ZESTAW PRZYRZĄDÓW.1.Naczynie z badaną cieczą.2.Areometr.3.Zestaw kulek.4.Waga analityczna.5.Śruba mikrometryczna.6.Linijka z podziałką milimetrową.7.Stoper.8.Wiskozymetr Hopplera.6.UWAGI I WNIOSKI.W pierwszej części ćwiczenia wyznaczono dwukrotnie współczynnik lepkości cieczy przy użyciu dwóch kulek.Wyniki uzyskane w obu pomiarach pokrywają się.Przy obliczaniu średniego czasu opadania kulki A pominięto jeden pomiar, który znacznie odbiegał od pozostałych.W drugiej części ćwiczenia wyznaczono współczynnik lepkości cieczy przy użyciu wiskozymetru Hopplera.Błędy w obydwu częściach ćwiczenia obliczono metodą różniczki logarytmicznej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]