[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ZawierajÄ… one pochodne oleju palmowego, szelak, parafinÄ™ iniektóre żywice syntetyczne.Woskami tymi powleka siÄ™ jabÅ‚ka, ogórki, paprykÄ™, bakÅ‚ażany,owoce cytrusowe, melony, dynie, pomidory i cebulÄ™.Zalecam namoczenie wszystkich tychproduktów w wodzie z mydÅ‚em bez detergentów lub obieranie ich ze skórki przed jedzeniem.Pomoże to usunąć szkodliwe woski.W zapobieganiu skażeniu i psuciu siÄ™ żywnoÅ›ci, którÄ… produkuje siÄ™ w dużych iloÅ›ciach,przechowuje, a nastÄ™pnie przewozi do krajów caÅ‚ego Å›wiata, stosuje siÄ™ różnorodne Å›rodkichemiczne.Wiele z nich ma poprawić zapach i wyglÄ…d produktów żywnoÅ›ciowych.Dopowstania szkodliwych substancji może dojść w trakcie stosowania nietórych metodprzetwarzania żywnoÅ›ci, jak wÄ™dzenie, pieczenie i marynowanie.I pamiÄ™taj, że obecnie wieleproduktów poddaje siÄ™ napromienianiu, co wywoÅ‚uje dalsze zmiany w żywnoÅ›ci, które mogÄ…być niebezpieczne dla naszego zdrowia.Dodatki do produktów żywnoÅ›ciowych można ogólnie podzielić na dwie grupy:stosowane celowo i te, które znalazÅ‚y siÄ™ w nich przypadkowo.Producenci żywnoÅ›ci dodajÄ…do niej barwniki, cyklaminiany, sztuczne Å›rodki sÅ‚odzÄ…ce, azotany i wiele innych potencjalnieszkodliwych substancji.Badania naukowe wskazujÄ…, że substancje te mogÄ… być wiÄ…zane zpowstawaniem takich chorób, jak rak, zaburzenia koncentracji uwagi i zespoÅ‚y upoÅ›ledzeniaodpornoÅ›ci.Dodatki przypadkowe to produkty uboczne powstajÄ…ce w czasie przechowywaniai przygotowywania żywnoÅ›ci.Należą do nich: aflatoksyny (grzyby, wystÄ™pujÄ…ce czÄ™sto worzeszkach ziemnych) i inne grzyby, pasożyty, bakterie Escherichia coli, wystÄ™pujÄ…ce wniewÅ‚aÅ›ciwie przygotowanych produktach miÄ™snych, i bakterie z grupy Salmonella,wystÄ™pujÄ…ce w drobiu, które po spożyciu przez czÅ‚owieka powodujÄ… poważne powikÅ‚aniajelitowe.Chociaż skażenie żywnoÅ›ci i dodatki do niej odpowiadajÄ… za niewielki odsetek chorób,powodujÄ… one dodatkowy stres, z którym codziennie musi walczyć nasz organizm.NADU%7Å‚YWANIE PESTYCYDÓWW Stanach Zjednoczonych Agencja Ochrony Zrodowiska zabroniÅ‚a stosowania wieluniebezpiecznych pestycydów, ale w kontrolnym przeglÄ…dzie przeprowadzonym przez InstytutBadawczy Triangle ocenia siÄ™, że zakazane produkty, takie jak chlordan, sil-vex, heptachlor iDDT, znajdujÄ… siÄ™ nadal w domach okoÅ‚o miliona Amerykanów.SpoÅ›ród 2674 obywateli, którzy wziÄ™li udziaÅ‚ w ogólnonarodowej ankiecie PrzeglÄ…duStosowania Pestycydów w Ogrodzie i w Domu", 60% odpowiedziaÅ‚o, że jedyne stosowaneprzez nich Å›rodki ostrożnoÅ›ci to umycie rÄ…k po użyciu chemikaliów.Ogromna liczba, bo aż67%, odpowiadajÄ…cych przyznaÅ‚a, że pozbyÅ‚a siÄ™ stężonych pestycydów wyrzucajÄ…c je doÅ›mietnika, a 17% respondentów wylaÅ‚o je do zlewu, toalety lub na ziemiÄ™ poza domem.MYCIE OWOCÓW I WARZYWChociaż najdokÅ‚adniejsze mycie czy obieranie nie usunie z owoców i warzyw wszystkichsubstancji szkodliwych, metody te pomagajÄ… pozbyć siÄ™ brudu, bakterii i pestycydów z ichpowierzchni.Skuteczne jest mycie w pojemniku z ciepłą wodÄ… i dodatkiem kropli niezbytsilnego detergentu do mycia naczyÅ„, ale nastÄ™pnie trzeba dokÅ‚adnie spÅ‚ukać wszystkie jegopozostaÅ‚oÅ›ci.Ponadto do oczyszczenia ziemniaków, marchwi i innych owoców i warzyw,które chcesz zjadać ze skórkÄ…, należy posÅ‚ugiwać siÄ™ specjalnÄ… szczotkÄ… do warzyw.Odetnij i wyrzuć zewnÄ™trzne liÅ›cie kapusty i saÅ‚aty, które nie mogÄ… być tak dobrzeoczyszczone jak twarde warzywa i owoce.Odetnij również Å‚odyżki i koÅ„ce selerów.Warzywa, których nie można w caÅ‚oÅ›ci dobrze umyć, jak kalafior i brokuÅ‚y, należy podzielićna mniejsze części i dobrze oczyÅ›cić.PRZEMYSAOWE ZRODKI CHEMICZNEZatrucie przemysÅ‚owymi Å›rodkami chemicznymi może wystÄ…pić bez wzglÄ™du na to, czystykasz siÄ™ z nimi w pracy zawodowej, czy też nie stykasz.ByÅ‚byÅ› zdumiony wiedzÄ…c, jakbardzo te trucizny przeniknęły do twojego życia.Może mieszkasz blisko zakÅ‚aduprzemysÅ‚owego, produkujÄ…cego Å›rodki chemiczne, i wdychasz produkty uboczne, znajdujÄ…cesiÄ™ w powietrzu, lub w pobliżu terenu, gdzie wyrzuca siÄ™ odpady chemiczne.Przypadkowowprowadzone do ukÅ‚adu pokarmowego zwykÅ‚e Å›rodki czystoÅ›ci mogÄ… wywoÅ‚ać ostre zatrucie.Zrodki chemiczne mogÄ… przedostać siÄ™ do organizmu przez skórÄ™, z wdychanym powietrzemlub zjadanym pokarmem.Substancje takie, jak chlor, Å›rodki dezynfekcyjne, metale ciężkie,Å›rodki chwastobójcze i owadobójcze, produkty otrzymywane z ropy naftowej irozpuszczalniki, stajÄ… siÄ™ częściÄ… codziennego życia.WnikajÄ… do organizmu czÅ‚owieka iupoÅ›ledzajÄ… prawidÅ‚owÄ… czynność narzÄ…dów, gruczołów, tkanek i komórek!NaszÄ… najlepszÄ… liniÄ… obrony jest zwiÄ™kszenie iloÅ›ci spożywanych antyoksy-dantów orazpostÄ™powanie chroniÄ…ce wÄ…trobÄ™ i nerki.SÄ… to bowiem filtry naszego organizmu.Korzystnejest stosowanie nastÄ™pujÄ…cych antyoksydantów:- Ostropest plamisty, mahonia ostrolistna, czosnek i napoje zielone wzmacniajÄ… i chroniÄ…wÄ…trobÄ™.- SOD przeciwdziaÅ‚a wolnym rodnikom i chroni organizm przed substancjamizanieczyszczajÄ…cymi.- WyciÄ…g z nasion winogron dziaÅ‚a jak bardzo silny antybiotyk.- Cysteina i L-metionina usuwajÄ… toksyny.- Witamina E jest silnym antyoksydantem, wzmacnia organizm.- Selen współdziaÅ‚a z witaminami C i E w odtruwaniu organizmu.NAPROMIENIANIEWyÅ›miewamy siÄ™ teraz z fantastycznonaukowego filmu Godzilla nakrÄ™conego w poÅ‚owielat 50., w którym olbrzymi potwór, mutant powstaÅ‚y po skażeniu radioaktywnym na skutekwybuchu bomby atomowej, wydostaje siÄ™ z Oceanu Spokojnego, żeby przynieść zagÅ‚adÄ™miastu Tokio.A przecież film ten stanowi przesÅ‚anie dla ludzi zajmujÄ…cych siÄ™ zbrojeniamiatomowymi, a jednoczeÅ›nie ukazuje przerażajÄ…cÄ… prawdÄ™ - Å›wiat jest peÅ‚en radioaktywnychwolnych rodników, z których wiÄ™kszość to wynik postÄ™pu w dziedzinie nowoczesnychtechnologii.W życiu codziennym prawdopodobnie stykasz siÄ™ bardzo czÄ™sto z najbardziejszkodliwymi rodzajami napromieniania i, prawie jak każdy, nie wyobrażasz sobie bez nichżycia.Na przykÅ‚ad silne promieniowanie z twojego telewizora dziaÅ‚a w zasiÄ™gu do 3 metrów.Znaczne iloÅ›ci promieniowania emanujÄ… z ekranów komputerów, przed którymi wielu z naspracuje caÅ‚y dzieÅ„, a także z kuchenek mikrofalowych, sÅ‚użących do odgrzewania potraw.Wzimne zimowe wieczory chÄ™tnie otulamy siÄ™ ciepÅ‚ymi elektrycznymi kocami, któreogrzewajÄ…c, obdarzajÄ… nas jednoczeÅ›nie (już to zgadujesz) odpowiedniÄ… dawkÄ…promieniowania.Nie chcemy myÅ›leć o przewodach elektrycznych wysokiego napiÄ™cia, przeprowadzonychw naszym sÄ…siedztwie.Ale wiele danych Å›wiadczy o tym, że wystÄ™puje wiÄ™ksza zapadalnośćna raka i biaÅ‚aczkÄ™ u dzieci na terenach w pobliżu przewodów elektrycznych o wysokimnapiÄ™ciu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]