[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ÿþWino WiÅ›niowePrzepis nr.01SpoÅ›ród owoców pestkowych wiÅ›nie wydajÄ… najlepsze wina.NadajÄ… siÄ™ do wszystkich rodzajów wina.PosiadajÄ… dużo kwasu i dlatego wymagajÄ… dużego dodatku wody.100 gramów wiÅ›ni dostarcza: 50 kilokalorii, 82 gramy wody, 0,6 grama biaÅ‚ka, 11,9 grama wÄ™glowodanów, 1,7 gramabÅ‚onnika, 280 miligramów potasu, 17 miligramów fosforu, 16 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 3miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 120 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminyB1, 0,07 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 5 miligramów witaminyC, 0,1 miligrama witaminy E, 8 mikrogramów kwasu foliowego.Pestki zawierajÄ… trochÄ™ kwasu pruskiego o posmaku gorzkich migdałów.JeÅ›li ktoÅ› lubi ten posmak,może pestki zostawić w miazdze, ale wtedy nie należy jej parzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ…; moszcz taki trochÄ™trudniej fermentuje.SzypuÅ‚ki należy usunąć ze wzglÄ™du na ich cierpkość.Do zmiażdżonych owocówdodać odpowiedniÄ… ilość wody (wrzÄ…cej - jeÅ›li bez pestek, letniej - jeÅ›li z pestkami),po ochÅ‚odzeniudodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgÄ™ nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i wuzyskanej wodzie rozpuÅ›cić cukier i dodać (na raty) do moszczu.Dodać pożywki i fermentować.PrzykÅ‚ad na 10 l.wina:Wino WiÅ›niowe 10% A Wino WiÅ›niowe 13% B Wino WiÅ›niowe 18% C6 kg.wiÅ›ni 6,5 kg.wiÅ›ni 6,5 kg.wiÅ›ni5 l.wody 4,5 l.wody 4 l.wody1,3 kg.cukru 1,7 kg.cukru 2,8 kg.cukru3g.pozywki 3g.pożywki 4g.pożywkiWiÅ›nie dajÄ… bardzo dobre wina także zmieszane z innymi owocami np.czereÅ›niami, porzeczkami.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXPlik pobrany ze stronyhttp://www.ksiazki4u.prv.pllubwww.wszystko-co-najlepsze.prv.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]