[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.PochodzenieTropikalne rejony Ameryki Południowej i środkowej.Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.87PrzyprawyHistoriaOdkryta dla Europy przez hiszpańskich konkwistadorów.Doroku 1800 monopol na uprawę wanilii miał Meksyk, gdyż tylkotam występował specjalny gatunek pszczół, zapylającychwanilię.Meksyk stracił ten monopol, gdy pojawiły się metodysztucznego zapylania.Wanilia jest uważana za afrodyzjak.WłaściwościCharakterystyczny, piękny, słodki zapach.ZastosowanieUżywana do aromatyzowania potraw słodkich, deserówi wyrobów cukierniczych.* Krem waniliowy30 dkg cukru l mleka4 jajkalaska wanilii2 łyżki skrobi kukurydzianejsok z cytrynyLaskę wanilii rozkroić wzdłuż, a potem czubkiem noża wydłubaćmiąższ.Mleko zagotować z wanilią i połową cukru.%7łółtka zmiksowaćze skrobią kukurydzianą.Nadal mieszać, wlewając powoli gorącemleko.Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.88PrzyprawyPowoli podgrzewać, mieszając, na najmniejszym ogniu, aż masazgęstnieje (ale nie gotować).Krem przestudzić, po czym przełożyć domisy.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać powoli 10dag cukru.Dobrze ubitą pianę wyłożyć na krem.Pozostały cukierpodgrzewać z kilkoma kroplami soku z cytryny, aż powstanie karmel.Nim zastygnie, ozdobić nim deser.Ziele angielskie(Pimenta officinalis)OpisKorzennik lekarski to wiecznie zielone drzewo dwupienneo wysokości do 9-12 metrów.Owocować zaczyna w 6-7 rokużycia i pozostaje aktywny do 100 lat.Przyprawę stanowią owoce(jagody).PochodzenieAmeryka Zrodkowa i Południowa, Karaiby.HistoriaRoślinę odkryli członkowie wyprawy Krzysztofa Kolumbai mylnie uznali ją za pieprz.W Europie ziele angielskie zdobyłopopularność pod koniec XVII wieku.WłaściwościPrzyjemny, korzenny zapach, piekący smak.Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.89PrzyprawyZastosowanieChętnie stosowane w kuchni angielskiej (stąd jego popularnanazwa).Niezbędne do marynat, kiszenia ogórków i kwaszeniakapusty.Dodaje się ziele angielskie do tłustych sosów, a takżedo niektórych ciast i likierów.Pasuje także do potraw rybnychi warzyw (np.szpinaku).Stanowi świetny dodatek do dziczyzny.* Pomidorowaporcja rosołowa2 marchewki pora1 korzeń pietruszki korzenia selera7 jagód ziela angielskiego7 ziaren pieprzuliść laurowysólsłoiczek koncentratu pomidorowegopapryka ostraMięso zalać wodą, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowyoraz warzywa.Gotować, aż wszystkie produkty będą miękkie.Mięso,warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz wyjąć.Obrać mięsoz porcji rosołowej, pokroić marchew w plasterki i oba składnikiwrzucić z powrotem do zupy.Dodać koncentrat pomidorowyi paprykę (zupa powinna być ostra).Podawać z ryżem lubmakaronem i śmietaną.Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.90Jakie przyprawy pasują do różnych potraw?JAKIE PRZYPRAWYJAKIE PRZYPRAWYPASUJ DO R%7łNYCH POTRAW?PASUJ DO R%7łNYCH POTRAW?JAJKA- bazylia, estragon, koperek, szczypiorek, trybula" Jajecznica wszystkie wymienione, a także oregano i majeranekMARYNATY- bazylia, cebula, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta,rozmaryn, jałowiecPASZTETY gałka muszkatołowa, imbirSAAATKI- arcydzięgiel, bazylia, cykoria, cząber, estragon, kminek,kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianekSERY" Twarde- kminek, koper, rozmaryn, szałwiaCopyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.91Jakie przyprawy pasują do różnych potraw?" Miękkie- cząber, kminek, koper, majeranek, mięta, szałwia, trybula,tymianekWARZYWACebula- bazylia, estragon, kminek, oregano, tymianekCukinia- bazylia, estragon, majeranek, rozmarynGroch- bazylia, cząber, kminek, jałowiec, majeranek, mięta,rozmaryn, szałwiaKalafior- koperek, rozmaryn, szczypiorekKapusta- cząber, estragon, kminek, jałowiec, majeranek, mięta, oregano.szałwia, tymianekPomidory- bazylia, cząber, czosnek, estragon, majeranek, mięta, oregano,szałwiaPieczarki- bazylia, cząber, estragon, koperek, majeranek, melisa,rozmaryn, tymianekCopyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.92Jakie przyprawy pasują do różnych potraw?Soczewica- cząber, czosnek, miętaZiemniaki- bazylia, cząber, estragon, koperek, liść laurowy, majeranek,mięta, oregano, rozmaryn, szczypiorek, tymianekZAPIEKANKI- cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, lubczyk,majeranek, melisa, mięta, oregano, szałwia, tymianekZUPY- cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa,mięta, oregano.rozmaryn, trybula, tymianekGrochowa- bazylia, cząber, koper, majeranek, rozmaryn, tymianekPomidorowa- bazylia, estragon, koper, majeranek, oregano, tymianekRosół- bazylia, lubczyk, tymianek.Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska PRZYPRAWY DO KA%7łDEJ POTRAWY Anna Popis-Witkowska% str.93Mieszanki przyprawMIESZANKI PRZYPRAWMIESZANKI PRZYPRAWKażdy inaczej odbiera smaki, każdy, nawet niezbyt doświadczony,kucharz ma swoje ulubione przyprawy.Warto chyba jednak czasemskorzystać ze sprawdzonych receptur mogą się one okazać teżimpulsem do stworzenia własnych mieszanek, do zrealizowaniawłasnych pomysłów.Poniżej prezentujemy kilkanaście pomysłów namieszanki, używane do różnych potraw.CurryCurry wymaga szerszego omówienia jest to nazwa słynnej na całyświat hinduskiej przyprawy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]