[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ta energia bÄ™dzie caÅ‚kowicie spalona w czasie zajęć, w ciÄ…gu caÅ‚ego dnia.Tauwaga jest szczególnie cenna dla osób skÅ‚onnych do nadwagi.6.Przed spożyciem skrobi koniecznie należy zjeść saÅ‚atkÄ™ warzywnÄ….7.Najlepiej przyrzÄ…dzić saÅ‚atki z nastÄ™pujÄ…cych warzyw: kapusty, marchwi, buraków,kopru, pietruszki, soli, przypraw.Enzymy, znajdujÄ…ce siÄ™ w warzywach pomagajÄ…strawić skrobiÄ™.Pożyteczne rady" Trawienie skrobi rozpoczyna siÄ™ już w ustach, dlatego pożywienie skrobiowe nale-ży szczególnie dokÅ‚adnie żuć." Gatunki bezdrożdżowego pieczywa, kasza posiadajÄ… włókna roÅ›linne, któreoczyszczajÄ… ukÅ‚ad pokarmowy.Spożywanie tych produktów codziennie jest naj-cenniejszÄ… profilaktykÄ… pracy ukÅ‚adu pokarmowego." Korzystne dla zdrowia sÄ… kasze: gryczana, pszenna, kukurydziana, jÄ™czmienna, ryż(dziki, nieoczyszczony).Kasze powinny być ugotowane na gÄ™sto , bez dużej iloÅ›ciwody.Powinny też stanowić 1/3 naszego codziennego posiÅ‚ku." Najlepiej spożywać kasze ugotowane metodÄ… z przerwÄ….PrzykÅ‚adowo, kaszÄ™ gry-czanÄ… gotujemy w nastÄ™pujÄ…cy sposób:KaszÄ™ należy przemyć.Zamoczyć na 3-4 godziny.W tej samej wodzie stawiamy jÄ… naogieÅ„ i gotujemy 3-5 min.NastÄ™pnie do kaszy wsypujemy drobno pokrojonÄ… cebulÄ™ i szczel-nie zawijamy, by nie traciÅ‚a ciepÅ‚a i dochodziÅ‚a przez 15-30 min.Przed jedzeniem dodać ma-sÅ‚o lub olej roÅ›linny.JeÅ›li PaÅ„stwu taki sposób gotowania nie odpowiada z powodu sÅ‚abegotrawienia, proszÄ™ gotować kaszÄ™ metodÄ… tradycyjnÄ….Zasady spożywania tÅ‚uszczówTÅ‚uszcze zwierzÄ™ce: masÅ‚o, Å›mietanka, Å›mietana, smalec.TÅ‚uszcze roÅ›linne: oleje roÅ›linne, wiÄ™kszość orzechów.1.TÅ‚uszcze można mieszać z wÄ™glowodanami i warzywami.2.TÅ‚uszcze należy spożywać w ograniczonej iloÅ›ci 25-30 g oleju roÅ›linnego dziennie,10-15 g masÅ‚a Å›mietankowego (2 Å‚yżki stoÅ‚owe).88Pożyteczne rady" Szczególnie szkodliwe jest smażenie tÅ‚uszczów w temperaturze powyżej 150°C(taka temperatura jest na patelni podczas smażenia).W takiej temperaturze wszyst-kie tÅ‚uszcze w tym i oleje roÅ›linne ulegajÄ… rozkÅ‚adowi, zamieniajÄ…c siÄ™ w zwiÄ…zkitoksyczne, rakotwórcze.Na smażonych produktach tworzy siÄ™ skórka przypo-minajÄ…ca polietylen.W szczególnoÅ›ci znajdujÄ… siÄ™ tam substancje rakotwórcze.Spożywanie takich produktów zwiÄ™ksza ryzyko zachorowania na raka i chorobywÄ…troby.Dlatego też najlepiej tÅ‚uszcze spożywać w postaci niepodgrzanej, bezpo-Å›rednio przed użyciem." W trakcie produkowania masÅ‚a używa siÄ™ sporo domieszek ukrytych konser-wantów , dziÄ™ki którym termin przydatnoÅ›ci przedÅ‚uża siÄ™ o kilka miesiÄ™cy.%7Å‚ebyzlikwidować szkodliwość różnych domieszek zaleca siÄ™ oczyszczanie masÅ‚a Å›mie-tankowego, przetapianie go.Przetopione masÅ‚o nie podwyższa cholesterolu, niejeÅ‚czeje i może być bardzo dÅ‚ugo przechowywane bez dodawania konserwantów.Oczyszczanie masÅ‚a z domieszek250 g masÅ‚a wÅ‚ożyć do garnka, zalać ciepÅ‚Ä…przegotowanÄ…wodÄ…250 ml i gotować namaÅ‚ym ogniu przez godzinÄ™.NastÄ™pnie ostudzić i wstawić do lodówki, po zastygniÄ™ciu masÅ‚a,zlać wodÄ™.Poprzez gotowanie masÅ‚a, do wody przenikajÄ… wszelkiego rodzaju domieszki.Zasady spożywania owoców1.Owoce jeść w niedużej iloÅ›ci na 20-30 minut przed posiÅ‚kiem.2.Nie dodawać cukru do surowych owoców.Starać siÄ™ spożywać owoce sezonowe.Owoce oczyszczajÄ… krew (odkwaszajÄ… jÄ…).DodajÄ…c cukier, otrzymujemy efekt od-wrotny.Zasady spożywania warzyw1.ZimÄ… i wiosnÄ… nie spożywać nadmiernie pomidorów, ogórków.Wymienione wa-rzywa sÄ… hodowane sztucznie albo zrywane niedojrzaÅ‚e, dlatego też szybko gnijÄ…i psujÄ… siÄ™.%7Å‚eby zwiÄ™kszyć termin przechowywania poddawane sÄ… dziaÅ‚aniu róż-norodnych Å›rodków.Każdy wie, jakie szkody te Å›rodki wywoÅ‚ujÄ….2.Wiele osób narzeka, że nie może spożywać surowych warzyw.Tak siÄ™ dzieje dlate-go, że wszystkie artykuÅ‚y pochodzenia roÅ›linnego powinny być bardzo dokÅ‚adnieprzeżuwane, ponieważ ich trawienie zaczyna odbywać siÄ™ w jamie ustnej.Jeżeli89tego nie robicie, to niedobrze pogryziony pokarm przedostaje siÄ™ do żoÅ‚Ä…dka, gdziebÄ™dzie fermentować, a to powoduje wzdÄ™cia i obfite gazy.RadziÅ‚bym, aby osoby,którym brakuje wiÄ™cej niż czterech zÄ™bów używaÅ‚y do spożywania roÅ›linnego po-karmu tarki, najlepiej plastikowej.3.Wiele warzyw zawiera nukleidy promieniotwórcze, dlatego też saÅ‚atki należyprzyrzÄ…dzać z warzyw wyhodowanych na wÅ‚asnej dziaÅ‚ce lub warzyw czystychekologicznie.JeÅ›li nie mamy takich możliwoÅ›ci, promieniotwórczych nukleidówmożemy siÄ™ pozbyć w nastÄ™pujÄ…cy sposób: przed spożyciem należy warzywa wy-moczyć w sÅ‚onej wodzie przez 3 godziny bez dostÄ™pu Å›wiatÅ‚a.W ten sposób okoÅ‚o40% radionukleidów ulega zniszczeniu.4.W zimne pory roku zródÅ‚em witamin oraz makro i mikroelementów powinnybyć kiszone warzywa suszone, owoce lub ich przetwory.Pożyteczne rady o spożywaniu warzyw i owocówNależy odżywiać siÄ™ produktami wyhodowanymi w miejscu zamieszkania i naj-lepiej zgodnie z sezonem.Chodzi o to, że każda roÅ›lina (owoce i warzywa) zawiera w sobieinformacjÄ™, która tworzy siÄ™ w roÅ›linie pod wpÅ‚ywem klimatu.W gorÄ…cym klimacie roÅ›lina wytwarza przeciwne chÅ‚odne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pÅ‚ynu (soku):arbuzy, melony, pomaraÅ„cze, mandarynki, banany.Gdy je spożywamy, ochÅ‚adzajÄ… nasz orga-nizm.ZimÄ… owoce cytrusowe lepiej jeść w niedużych iloÅ›ciach.Latem lepiej jeść miejscoweowoce-truskawki, maliny, jabÅ‚ka, wiÅ›nie, czereÅ›nie, gruszki, tzn.owoce, które rosnÄ… w naszymregionie.JeÅ›li marchew, pietruszka itp., a także jabÅ‚ka, gruszki, morele, Å›liwy zebrane latemwysuszymy, można je moczyć w topionej wodzie i dodawać do jarzynowych i owocowychzup oraz kasz.W ten sposób przez caÅ‚y rok bÄ™dziemy otrzymywać 100% witamin, znajdujÄ…-cych siÄ™ w tych warzywach czy owocach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]