[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, rozciąć na połówki, wybrać żółtka i utrzeć je zmasłem na masę, dodać do żółtek posiekane sardele, kapary i korniszon, zmieszać wszystko,dodać musztardy i papryki.Napełnić tą masą białka tak, aby wszystka się zmieściła i obsypaćdrobno pokrajanym szczypiorkiem.Jaja takie podawać można przy francuskiej sałacie albo zzimnym sosem.Ułożyć na półmisku, przybrać łososiem, kawiorem, obłożyć wokoło wędlinami; oddzielniepodać tatarski lub musztardowy sos; można także podać na grzaneczce z chleba,posmarowanej masłem, jako ostrą przekąskę przed obiadem.Jaja nadziewane wątróbką8 jaj, 6 dkg gęsiej wątróbki, 1 dkg grysiku, ćwierć szkl.mleka, 6 dkg masła, 6 dkg parmezanu,szczypta muszkatołowej gałki i papryki. 382Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupek, pociąć na połówki, wybrać z nich żółtka.Ugotować oddzielnie w mleku grysik, dodać masła, korzeni, troszeczkę soli i ostudzić.Surowąwątróbkę posiekać, przetrzeć wraz z gotowanymi żółtkami przez sito, zmieszać z grysikiem,dodać utartego parmezanu i wymieszać, nakładać tę masę w połówki białek.Położyć je nametalowym półmisku, który wpierw posmarować masłem i wsypać parmezanem, resztęparmezanu posypać po wierzchu jaj, skropić masłem i wstawić na 10 minut do piecyka.Jaja nadziewane zieleninką8 jaj, 4 dkg masła, 4 dkg parmezanu, zielony koper, pietruszka i szczypiorek.Dodatek do jaj: sos kaparowy.Z ugotowanych na twardo jaj, obranych ze skorupek i przepołowionych, wybrać żółtka iprzetrzeć je przez sito.Oddzielnie udusić w maśle sporą łyżeczkę drobno usiekanego kopru,szczypiorku i pietruszki, dodać do tej zieleninki przetarte żółtka, zestawić i ostudzić, wsypaćw końcu utarty na tarce parmezan, wymieszać razem i napełnić tą masą białka.Ułożyć jenastępnie na posmarowanym półmisku, wlać na spód koprowego sosu i zagrzać w piecykuprzez 5 minut.Podać na stół z ziemniaczkami z pary, ugotowanymi oddzielnie.Jaja nadziewane cielęciną8 jaj, 8 dkg masła, 1/2 cebuli, 12 dkg cielęciny, 1 kalafior, 3 dkg parmezanu, 1 dkg tartejbułki.Dodatek do jaj: sos śmietankowy.Ugotowane jaja przepołowić, wybrać żółtka, posiekać je wraz z cielęciną i uduszoną w 2 dkgmasła cebulką.Następnie osolić, dodać można pieprzu, rozmieszać masę łyżką śmietankowegososu, nakładać w połówki białek, posypać tartą bułeczką.Oddzielnie w osolonej wodzieugotować kalafior, przetrzeć go przez sito, zmieszać z masłem i utartym parmezanem, nałożyćna półmisek.Poukładać wokoło jaja nadzieniem do góry, polać śmietankowym sosem iposypać pozostałą resztą parmezanu, skropić masłem i wsunąć na 10 minut do piecyka.Jaja nadziewane z sosem śmietankowym8 jaj, 4 trufle lub pieczarki, sos śmietankowy, 2 dkg masła, 4 dkg parmezanu.Rozciąć na pół ugotowane jaja, wybrać żółtka i przetrzeć je przez sito.Udusić oddzielniepieczarki lub trufle z masłem, posiekać drobniutko, zmieszać z żółtkami, dodać do nichtroszeczkę śmietankowego sosu, nakładać tę masę w miejsce żółtek.Ułożyć jaja na półmisku, pociągnąć je po wierzchu gęstym śmietankowym sosem, posypaćparmezanem i zapiec w piecu. 383Jaja nadziewane wędzonym śledziem8 jaj, śledz wędzony, 1 pomidor, 1 dkg masła, 1/2 cebuli, 2 dkg parmezanu, 1 białko, korzenie.Sos pomidorowy czysty.Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, przepołowić i wybrać żółtka.Oddzielnie udusićpomidor z cebulą w maśle.Oczyścić śledzia, posiekać drobno wraz z żółtkami i uduszonympomidorem, przetrzeć przez sito.Dodać do masy pieprzu, imbiru, soli i jedno ubite na pianębiałko, zmieszać razem i nakładać na przygotowane białka i wyrównać ładnie.Wlać na półmisek pomidorowego sosu, poukładać jaja nadzieniem do góry, posypać utartymparmezanem i wsunąć na 5 minut do piecyka.Jaja nadziewane serem8 jaj, 4 dkg parmezanu, 4 dkg szwajcarskiego sera, 2 łyżki kremowej śmietanki, 1 suroweżółtko, szczypta papryki i gałki muszkatołowej, 2 dkg masła.Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, przeciąć na połowy, wybrać żółtka, rozetrzeć jena masę, dodając utarty ser, surowe żółtko, śmietanę, soli, kajenny lub papryki i utartą gałkęmuszkatołową.Czwartą część utartego sera zostawić do posypania po wierzchu.Nakładać tejmasy w połówki białek, tak aby wszystka wyszła, wygładzić i posypać pozostałymparmezanem.Posmarować metalowy półmisek masłem, położyć nań jaja, wsunąć do piecyka,aby się dobrze rozgrzały, przypiec, i podawać zaraz na stół.Podać osobno kalafiory lubczerwoną kapustę, duszoną na winie.Jaja nadziewane kurą8 ugotowanych na twardo jaj, 8 dkg gotowanego mięsa z drobiu, 8 dkg ozora, 2 pieczarki, 2szalotki, 2 dkg masła, 1 dkg mąki, 2 łyżki śmietanki, 2 łyżki rosołu, zielona pietruszka.Do obrabiania: 1 surowe jajo, pół szkl.tartej bułki.Do smażenia: 12 dkg smalcu.Dusić drobno posiekane szalotki i pieczarki w maśle, gdy zmiękną, wsypać mąki,rozprowadzić rosołem i śmietanką na bardzo gęsty sos.Dodać do sosu drobno pokrajanemięso bez skórki i żył, ozór, soli, posiekanej pietruszki, przetarte żółtko, zmieszać razem izagotować.Gdyby masa była za gęsta, dodać łyżkę śmietanki lub rosołu, nakładać w połówkibiałek tak, aby tworzyły formę całego jajka.Smarować rozbitym jajkiem, posypać przesianąbułeczką, smażyć na obfitym smalcu lub na maśle.Obkładać tymi jajami na półmisku jarzyny, buraczki, czerwoną kapustę, lub podać je zbiałym sosem zrobionym oddzielnie według przepisu.Jaja nadziewane kiełbaskami4 jaja, 1 para kiełbasek, 4 pieczarki, 1/2 cebuli, 2 dkg masła, szczypta zielonej pietruszki i soli.Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupek, przepołowić i wybrać żółtka.Młode pieczarkioczyścić, posiekać i dusić na maśle z cebulą, dodać pieczarki i soli.Obrać ze skórki kiełbaski,posiekać i dodać do pieczarek, wymieszać i nakładać połówki białek.Nadziane jaja ułożyć dorondla i przykryte trzymać w cieple.Udusić osobno młode grzybki wedle przepisu, lub zieloną 384fasolką ze śmietaną, ułożyć na półmisku, obłożyć wokoło jajkami, a wyborne żółtka przetrzećpo wierzchu przez sito.Jaja nadziewane z kawiorem4 jaja, 8 tarteletek, 8 sardynek, 4 dkg masła, 1 cebula, szczypiorek, 4 dkg bryndzy, 8 dkgkawioru
[ Pobierz całość w formacie PDF ]